Możemy wyróżnić wiele akcesoriów, które są niezwykle przydatne w każdej kuchni. Oprócz czajnika, tostera czy kuchenki mikrofalowej na uwagę zasługuje też blender. Dzięki niemu można przygotowywać pyszne i zdrowe koktajle, zupy kremy czy inne dania. Jednak, aby cieszyć się jego funkcjonalnością, warto wybrać takie urządzenie, które sprosta konkretnym wymaganiom. Do ważniejszych parametrów zaliczamy moc i obroty. Jakie mają znaczenie w kontekście jakości pracy blendera?
Na jaką moc blendera najlepiej się zdecydować?
Klienci, którzy odwiedzają nasz sklep, ponieważ interesują się zakupem Blendtec Designer 625, Blendtec pro 800 czy innego urządzenia, zwykle pytają przede wszystkim o jego moc. To właśnie ten parametr określa, jak pracuje silnik, co z kolei przekłada się na wydajność blendera. Moc jest określana w watach i jak łatwo się domyślić, im jest większa, tym szybciej pracuje urządzenie. Liczba watów jest ważna również w kontekście przeznaczenia konkretnego produktu.
Wiedząc, że blender będzie musiał mielić twarde produkty, na przykład orzechy, dobrze wybrać taki model, którego moc będzie wynosiła więcej niż 1000 W, natomiast jeśli będzie wykorzystywany tylko do pracy z miękkimi owocami, to w zupełności wystarczy taki sprzęt, którego moc będzie miała około 300 W.
A co z obrotami blendera?
Kolejnym kryterium, na które warto zwrócić uwagę, wybierając blender, są jego obroty. Ten parametr wskazuje na to, ile obrotów w ciągu minuty wykonują noże. W tym przypadku można zaobserwować szczególnie duże różnice pomiędzy urządzeniami ręcznymi i kielichowymi. W przypadku tych pierwszych są to wartości na poziomie 20 tysięcy obrotów na minutę, natomiast jeśli chodzi o blendery kielichowe, to wartości mogą być nawet dwa razy większe.
Na przykład Blendec Total dostępny w naszym sklepie działa z prędkością 32 tysięcy obrotów na minutę. W praktyce oznacza to, że dzięki urządzeniu można w szybki i łatwy sposób przygotowywać rozmaite napoje czy potrawy. Na funkcjonalność wspomnianego sprzętu wpływają też jego programy, czyli kruszenie lodu, miksowanie gorącej zupy, smoothie czy sorbet.