Letnie bogactwo owoców i warzyw kusi swoją obfitością. To doskonały czas, by przyrządzać wspaniałe, owocowe czy mleczne koktajle i smoothies, które są nie tylko znakomitym sposobem na ugaszenie pragnienia, czy złapaniem nieco ochłody, ale także na dostarczenie organizmowi bomby witaminowej. Wszak w świeżych owocach i warzywach witamin jest mnóstwo!
Czym się różni koktajl od smoothie?
Może się wydawać, że smoothie to tylko bardziej modna nazwa koktajlu. Nic podobnego. Koktajl i smoothie to dwa różne rodzaje napojów. Choć oba zawierają owoce lub warzywa. Czym się zatem różnią? Koktajl to napój łączący w sobie owoce oraz nabiał. Może być to kefir, mleko, jogurt czy maślanka. Smoothie jest połączeniem owoców lub warzyw z sokiem owocowym i lodem. Smoothie nie zawiera nabiału i w odróżnieniu od koktajlu, może zawierać warzywa.
Jak przygotować koktajl?
Przygotowanie smacznego koktajlu jest banalnie proste, a jedyne, czego potrzebujemy do jego wykonania, oprócz składników, jest blender, który rozdrobni owoce i zmiesza je z nabiałem. Jakich owoców używać do koktajli? Właściwie nie ma tu żadnych ograniczeń. Warto stosować owoce, na które aktualnie jest sezon, dzięki temu koktajl będzie świeży i aromatyczny. Mogą to być truskawki, maliny, rabarbar, czy jabłka. W zależności od tego, jaki rodzaj nabiału wybierzemy, koktajl będzie miał odmienny smak i konsystencję. Mleko jest neutralne w smaku, łagodne i delikatne, a jego konsystencja najbardziej przypomina lekki napój, po zblendowaniu z owocami. Maślanka nada koktajlowi kremowej, tłustszej konsystencji, podobnie jak jogurt, który jest jednak lżejszy. Kefir, z natury nieco kwaśny, podkreśli rześkość napoju. Koktajle, w razie potrzeby można dosładzać cukrem lub miodem oraz dodawać przyprawy, takie jak cynamon, który znakomicie komponuje się ze słodkimi napojami. W połączeniu z jabłkiem i bananem taki koktajl będzie miał smak szarlotki.
Jak zrobić smoothie?
Smoothie można zrobić z owoców, warzyw lub łącząc te składniki, dodając sok oraz kruszony lód. Podobnie jak w przypadku koktajli, przygotowanie smoothie wymaga użycia blendera. Tym razem musi być to jednak blender wysokiej jakości, z mocnym silnikiem, który zdoła skruszyć lód, niezbędny do smoothie. Najlepsze blendery mają specjalną funkcję to przygotowywania smoothie. Dzięki niej napój jest gładki, rześki i zimny – dokładnie taki, jaki powinien być. A z czym przyrządzać smoothie? Podobnie, jak w przypadku koktajli sprawdzają się tu owoce sezonowe, ale także rześkie cytrusy. Znakomicie łączą się one z liśćmi szpinaku, rukoli czy jarmużu. Mocny silnik blendera poradzi sobie także z twardszymi warzywami, które także mogą być używane do smoothie jak marchewka czy pietruszka.
W przypadku koktajli i smoothies, jeśli chodzi o dobór składników, jak mawiają, sky is the limit. Można wybierać ulubione składniki, łączyć je i eksperymentować, tworząc własne kompozycje i połączenia, które zachwycają i nigdy się nie znudzą.